De verschillende soorten huidlagen

Admin 0

De 3 verschillende soorten lagen van de huid

Het is altijd leuk om te kijken naar een babyhuid. Er zijn geen lijnen, geen puistjes, en geen rimpels. Natuurlijk willen we allemaal zolang mogelijk een babyhuidje hebben, maar naarmate we ouder worden kunnen we er bijna niet omheen, we krijgen rimpels. Om er achter te komen wat de oorzaak van rimpels is, moeten we eerst wat meer te weten komen over de verschillende soorten huidlagen.

De huidlagen die de menselijke huid vormen:

De opperhuid

De opperhuid bestaat uit een aantal lagen. De bovenste laag, de hoornlaag, is de belangrijkste en bevat huidcellen in vet met eiwitten. Deze eiwitten zorgen ervoor dat de vetten bij elkaar blijven. Dit word ook wel de huidbarrière genoemd. Er zijn een aantal factoren van buiten af die deze huidbarrière kunnen verstoren, bijvoorbeeld water. Water spoelt de bovenste laag eruit waardoor de onder liggende lagen bloot komen te liggen. Dit zorgt voor een droge huid.

 

Deze schijnbaar taaie buitenste huid wordt veroorzaak door de beweging van keratinocyten (de cellen van de opperhuid) die van onder naar boven door de huid gaan. Hierdoor word een grote dosis keratine geproduceerd. Maar wanneer deze cellen de top bereiken, zullen ze afschilferen.

 

De lederhuidHuidlagen

Dit is de tweede laag van de huid. Hierin zijn structurele elementen terug te vinden zoals, haarzakjes, zweetklieren en talgkliertjes. Er zijn eigenlijk veel soorten bindweefsel, en ieder soort heeft zijn eigen functies. Enkele voorbeelden zijn collageen, dit geeft de huid sterkte. Ook de elastine vezels zijn belangrijk, deze zorgen namelijk voor de elasticiteit van uw huid.

 

Onderhuids bindweefsel

Dit is de onderste laag van de huid. Dit weefsel bevat de vetcellen, deze zorgen voor de isolatie van uw lichaam. In het bindweefsel bevinden zich bloedvaatjes met klieren en spiertjes.

 

Waarom krijg ik rimpels als ik ouder word?

In de loop der tijd, zullen de cellen in de opperhuid dunner worden. Het gevolg hiervan is dan ook, dat u er dunner uit zult gaan zien. De opperhuidcellen zullen op latere leeftijd ook minder kleverig worden. Dit betekent dat er meer kans is op uitdroging van de huid. De opperhuidcellen dalen om de 10 jaar met ongeveer 10%. Door deze daling kan de huid zich niet meer zo snel herstellen als vroeger, waardoor dus rimpels ontstaan.

 

In de dermale laag word naarmate u ouder word minder collageen geproduceerd. De elastine vezels slijten en dergelijke factoren van buitenaf zorgen er voor dat de huid gaat verslappen. De opperhuid zal ook minder voedingstoffen binnen krijgen wat weer zorgt voor rimpels.

 

De vetcellen in de onderhuidse laag worden natuurlijk ook minder. En ook dit zal leiden tot meer rimpels en verslapping van de huid.

Reageren op dit artikel »